Spominska soba stiških letalcev

Otvoritev spominske sobe prve motorne pilotke na Balkanu, domačinke Kristine Gorišek in Jadralne skupine Stična (1934-1939).

Bar Jama, sobota, 16. november 2013, ob 18.00 uri.

Konec leta 2013 so se naposled uresničila prizadevanje organizatorja g. Štefana Polajžerja ter soustvarjalca g. Zvoneta Lavriča, da v Stični uredimo spominsko sobo zagnanim stiškim letalcem v času pred drugo svetovno vojno. Spominska soba, ki je svoj prostor dobila v baru JAMA, oživlja za tisti čas neponovljivo dogajanje v naših krajih.  Tako se je Stična zapisala v zgodovino letalstva z dvema imenoma: Kristino Gorišek in Ladom Ambrožičem.

Na klancu nasproti znamenitega cistercijanskega samostana stoji ugledna domačija družine Gorišek, po domače Brezovških. Del častitljivo stare hiše najema bar Jama, kjer je v spominski sobi na ogled zbirka posvečena prvi slovenski in jugoslovanski pilotki Kristini Gorišek, ki je odraščala prav na tej domačiji. Kot prva ženska na Balkanu je samostojno poletela z zemunskega letališča in opravila pilotski izpit 9. novembra 1932 s šolskim dvokrilnim letalom Fizir FN, iz lesa in platna, izdelanim v zemunski tovarni Zmaj. Pomemben del zbirke pa je posvečen stiški predvojni letalski skupini. Med njenimi člani sta bila tudi poznejši partizanski general Lado Ambrožič in motociklistični dirkač Ludvik Starič, bolj znan po vzdevku Leteči Kranjec.
 

Zvone Lavrič (levo) in Štefan Polajžer

 

Spominska soba stiških jadralcev
Otvoritev spominske sobe je privabila veliko število obiskovalcev

 

Galerija posnetkov ob otvoritvi spominske sobe: