Letalski miting v Stični

Pristanek letala Fizir FN na stiškem letališču. Kdo si bo prvi privoščil panoramski polet, krajši za 10 dinarjev ali malo daljši za 20 dinarjev?
Pristanek letala Fizir FN na stiškem letališču. Kdo si bo prvi privoščil panoramski polet, krajši za 10 dinarjev ali malo daljši za 20 dinarjev?

V letih med vojnama se je tudi v naši deželi začelo pospešeno razvijati letalstvo. V reklamne namene so aeroklubi po različnih krajih, kjer so bile možnosti vzletanja in pristajanja motornih letal, organizirali letalske mitinge. Ljudem so pobliže predstavili letala in letalstvo, tudi kakšne akrobacije z letali, ponavadi pa so omogočali še plačljive panoramske polete. V tistem obdobju so bili aeroklubi v večjih slovenskih krajih, Ljubljani, Mariboru in Celju, po drugi svetovni vojni pa tudi v številnih manjših krajih. Tudi Stična je, zahvaljujoč Kristini Gorišek in Ladu Ambrožiču, pustila močan pečat v zgodovini letalstva.

Lado Ambrožič, stiški učitelj ter ustanovitelj stiške jadralne skupine in Stane Rape, športni pilot akrobat, učitelj letenja ter organizator v letalstvu iz ljubljanskega Aerokluba, sta leta 1939 v Stični organizirala letalski miting. (Ambrožiča so kmalu za tem premestili na Sinji vrh.) V časopisu Slovenski narod, ki je izšel dan po mitingu 3. julija, v članku z naslovom “Letalski miting v Stični”, navajajo podatek o treh motornih in enim jadralnim letalom. Na fotografijah lahko prepoznamo dve vojaški letali tipa Fizir FN, sodeč po taktičnih oznakah s številkama 83 in 86. K sreči je bil na mitingu prisoten tudi ivanški podjetnik in ljubiteljski fotograf Rafael Simčič, ki je na dogodku posnel nekaj fotografij. Te fotografije so prišle na dan šele leta 2021, ko je bogat fotografski arhiv, skoraj 600 enot, našel Simčičev nečak Janez Simčič, digitaliziral pa jih je fotograf Andrej Perko, tudi nečak Rafaela Simčiča. Ožji izbor 334 najbolj zanimivih fotografij je potem objavil v knjigi »FOTOGRAFSKA ZAPUŠČINA RAFAELA SIMČIČA«, ki je izšla v maju 2021.

 Ohranili sta se tudi dve kratki zgodbi takrat prisotnih, Franca Kalarja in Friderika Hrasta.

Spomin  Franca Kalarja na miting je iz knjige Lada Ambrožiča Novljanovo Stoletje: “Preden je odšel na Sinji vrh, je skupaj z Rapetom iz ljubljanskega aerokluba organiziral še letalski miting na Marofu, na katerem sta sodelovali tudi dve vojaški letali. Tistikrat sem se prvič v življenju peljal z letalom. To je bila njegova zadnja akcija v naših krajih…”
 
Pričevanje Friderika Hrasta, je iz njegove knjige Vse to sem doživel: “Leta 1937? je učitelj Ambrožič organiziral letalski miting. Na travnikih med Stično in Marofom je bilo letališče. Na mitingu so nastopala jadralna letala in eno motorno letalo, dvokrilno in z dvosedežno odprto kabino. S tem dvokrilcem so bili organizirani panoramski poleti nad Stično in bližnjo okolico za deset dinarjev, malo daljši polet za 20 din pa nad Višnjo Goro, Muljavo in Šentvidom. Letalo je bilo ves dan zasedeno. Vzleti in pristanki so se vrstili kot po tekočem traku. Za nekaj šolarjev stiške osnovne šole so bili 10 dinarski poleti zastonj. Iz vsakega razreda so izbrali tistega učenca, ki je imel najboljše ocene. V četrtem razredu sem bil to jaz. Tako sem se leta 1937? prvič peljal z  motornim letalom. Na ta dosežek sem bil zelo ponosen…”

Fotogalerija: Dogajanje na letališču v Stični

Fotogalerija: Polet nad Višnjo Goro

Viri:

Fotografska zapuščina Rafaela Simčiča, Andrej Perko, samozaložba, Vipavski križ 2021

informativna podpora Marko Malec

Novljanovo stoletje, Lado Ambrožič, Modrijan, 2006

Vse to sem doživel, Friderik Hrast, samozaložba, Ljubljana 2017

Slovenski narod, št. 145, 30.6.1939

Slovenski narod, št. 147, 3.7.1939