Stiški kvartet

 

25_let

 

30. maj 1992; od leve: Marko Okorn, Dušan Kamnikar, Alojz Kastelic, Tone Zaletelj

Iz stiške pevske tradicije se je leta 1991 rodil sestav štirih ubranih glasov, ki v prvi vrsti poje slovenske ljudske, nabožne in umetne pesmi. Rad pa tudi posega po dalmatinski glasbi različnih žanrov in se na svojstven način loteva interpretacije slovenskih popevk.

V četrt stoletja je izdal pet albumov. Z veselim srcem voščim je album slovenskih narodnih pesmi, Božični koncert pa z božično vsebino. V letu 1996 se je lotil zanimivih priredb črnskih duhovnih pesmi in izdal album Pojdi in oznani. Pevske in instrumentalne aranžmaje za to ploščo je ustvarila pianistka mag. Lorena Mihelač. Od leta 1997 se je kvartet kalil v narodnozabavni glasbi in po nekajletnem sodelovanju z dvema ansambloma izdal ploščo V deželi desetega brata z vižami te vrste. Ob 10. obletnici kvarteta so program, ki so ga ustvarjali v prvem desetletju, predstavili na novi zgoščenki z naslovom Pesem je naš praznik. Na njej so prvič posneli tudi dalmatinske pesmi, saj se je že v tem obdobju začelo njihovo sodelovanje z dalmatinsko klapo For z otoka Hvara, s katero še vedno prijateljujejo. 20. obletnico delovanja so praznovali s slavnostnim koncertom v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in ob tej priložnosti izdali tudi video in avdio ploščo live.

Kvartet je sodeloval na več festivalih in tekmovanjih. Udeležili so se festivalov Melodije morja in sonca, Ptujskega in Vurberškega festivala. Največjo odmevnost in potrditev pa je vsekakor doživel leta 2012 na festivalu Slovenska popevka, na katerem je skupaj z odlično Nino Pušlar zapel pesem Kdo še verjame. Slovensko pesem je predstavljal tudi po Evropi – v Italiji, Avstriji, Srbiji, na Hrvaškem, Češkem in Švedskem. Na tekmovanju pevskih skupin v Pragi so prejeli srebrno plaketo. Gostovali so tudi na pevskem festivalu v Toskani. Dolgoletno prijateljstvo gojijo tudi z nemškimi prijatelji v pobrateni občini Hirschaid, kjer že dolga leta obiskujejo družino Göller. Tudi tam so izvedli že več koncertov. Že od leta 2007 se udeležujejo festivala Pjesme ljubavi i vina v Subotici.

Skupina je v prvem četrtstoletju svojega delovanja sodelovala z ducatom glasbenikov iz žanra slovenske popularne in narodnozabavne glasbe. S popularnim Brankom Vunjakom – Brendijem so snemali njegove pesmi. Z Natalijo Verboten so posneli balado Življenje gre naprej. Tudi s popularnimi Čuki so v studiu Martina Štibernika posneli dve pesmi. Črnske duhovne pesmi in narodnozabavne viže so snemali pri Robertu Bevcu v ljubljanskem studiu Akademik. V letih 2003 in 2004 so v kamniškem studiu Napoleon posneli več zabavnih pesmi s pevcem Marjanom Zgoncem, na 27. festivalu Melodije morja in sonca pa so z njim zapeli balado Ribič in morje v portoroškem avditoriju. V studiu Metulj so posneli skoraj vse narodnozabavne skladbe za zgoščenko V deželi desetega brata ter več ljudskih in dalmatinskih pesmi. V ljubljanskem studiu Gong so vokalno prearanžirali nekatere popularne skladbe in s Tanjo Žagar posneli a capella slovensko popevko Naj pada zdaj dež. V zadnjem obdobju pogosto sodelujejo s popularno soobčanko Nino Pušlar in so z njo posneli tudi več njenih pesmi. Ob glasbeni spremljavi citrarke Tanje Zajc Zupan so z mentorico in pevko Tejo Saksida posneli pesem Božiček tvoj sem. K sodelovanju jih je povabila tudi pevka Mojca Saje, s katero so v studiu Metulj posneli gospel Stand by me – Čuvaj me. Kvartet je doslej posnel 96 skladb različnih zvrsti glasbe.

Kvartet je v prvi zasedbi v prvem desetletju pel na 156 pogrebih po večjem delu Slovenije. Svate so doslej razveseljevali na 73 porokah. Upajo in želijo, da večina teh zvez še drži, če ne zaradi drugega pa zato, ker jih je v zakonsko življenje pospremil Stiški kvartet!

Kvartet danes sestavljajo vodja in 2. tenor Dušan Kamnikar, 1. tenor Marko Okorn, baritonist Uroš Zorec in basist Kristian Oven. V minulih 25. letih so v skupini prepevali tudi Anton Zaletel, Alojz Kastelic, Jože Perkovič, Avgust Strmec in Jože Petek. Umetniška vodja skupine je prof. Teja Saksida.

Za podporo in dolgoletno sodelovanje smo iz srca hvaležni nekdanjim in sedanjim podpornikom, donatorjem in sponzorjem Stiškega kvarteta!

Marko Okorn

Posnetek pesmi Z veselim srcem voščim, ki so jo priložnostno zapeli julija 2016, ob 25.letnici skupine.  V sestavu pojeta tudi nekdanja ustanovna člana kvarteta: Alojz Kastelic in Anton Zaletel: