Prostovoljno gasilsko društvo Stična

Prostovoljno gasilsko društvo Stična je najstarejše društvo v Stični in osrednja gasilska enota v Občini Ivančna Gorica. Ustanovljeno je bilo leta 1926. Sprva je imelo prostore v samostanu. Leta 1940 so gasilci na zemljišču, ki ga je v ta namen podaril samostan, zgradili gasilski dom, v katerem so imeli svoje prostore tudi gasilci. Poleg pa so leta 1972 dogradili še garaže. Sodoben gasilski dom, kot ga lahko vidite danes, je bil zgrajen leta 1989.

Ena izmed glavnih dejavnosti društva je skrb za varnost krajanov Stične in celotne občine. Da smo lahko pri tem uspešni, se udeležujemo številnih usposabljanj in izobraževanj v okviru društva, občinske Gasilske zveze in Gasilske zveze Slovenije. Stolp, grajen po DIN normah, in poligon pred gasilskim domom nam omogočata preizkušanje reševanja v različnih vrstah nesreč, od tehničnih intervencij (prometna nesreče, nesreča v gozdu…) do požarov v stanovanju ipd., je pa tudi prostor druženja, prireditev in tekmovanj.

Ker se tehnologija, orodje in oprema razvijajo in izpopolnjujejo, je potrebno nenehno izobraževanje zlasti operativne enote, ki v letu 2016 šteje  42 članov. Srečujejo se na rednih tedenskih operativnih vajah, znanje pa izpopolnjujejo tudi na različnih tečajih in usposabljanjih.

Naše društvo deluje tudi na drugih področjih. Mladinska komisija organizira gasilska taborjenja, Halloween zabave, pustovanja, peko pic in piškotov, izdeluje voščilnice, dotaknejo se dobrodelne note, ne pozabijo niti na osebe s posebnimi potrebami. Mladinci sodelujejo na tekmovanjih in se ponašajo s štirikrat zapored osvojenim naslovom državnih prvakom v gasilskem kvizu.

Članice se družijo na pohodih, izletih, športnih in kulturnih prireditvah, tuja pa jim ni niti vaja z motorno brizgalno. Veterani pa prinesejo pokale za najstarejšo ekipo na tekmovanju, saj še vedno polni zagona in mladostniške energije delujejo v svoji desetini.

PGD Stična goji tudi tesne prijateljske odnose s pobratenima društvoma PGD Sečovlje in FFW Rőbersdorf iz Nemčije.

Več: http://www.pgdsticna.si/