Letalski napad leta 1945

V zadnjih dneh 2. svetovne vojne so zaveznišla letala dvakrat bombardirala samostan, prvič  28. februarja, pet minut pred eno popoldne in nato še naslednji dan 1. marca pa nekaj minut pred 2. uro popoldne. Prvič so priletela nad Stično po tem, ko so prej bombardirala že Šentvid. Štirje lovski bombniki in dva lovca so prileteli nad Stično od jugovzhoda, poškodovali so predvsem vzhodni trakt kot kaže fotografija in samostansko porto. Pri tem je bil hudo ranjen brat Tarzicij Rabuda, ki je kasneje ranam podlegel. Drugi dan, 1. marca bil poškodvan predvsem cerkveni zvonik, pa tudi nekaj okoliških poslopij. Tudi drugi napad na stiški samostan je zahteval smrtno žrtev. Pred samostansko porto je bil ubit Alojzij Kastelic, ranjena pa neka ženska.

https://saafww2pilots3.yolasite.com/sticna-attacks-by-saaf-16-sqdn-1945.php

Attack 28 Feb 1945

 

steam engine

1 March 1945: Attack on Sticna

 

bomb11

 

 

napad


 

napad2

 

napad4

 

Nekateri starejši ljudje se bombardiranja še spominjajo. Tako ve povedati naša občanka, da so otroci gledali letala nad Škrjančami. Letela so proti Šentvidu in nato nad Stično. Druga pa se spominja, da je bilo to zgodaj spomladi, ko so odprli zasipnico na njivi. Otroci so obtrgovali in čistili repo, ki je pozimi nagnila, starša sta jo nosila v gnojni koš. Potem sta prileteli dve letali in šli nad Stično. Starši so rekli otrokom, da morajo stati pri miru, ko gredo letala nad njimi. Kaj več si pa otrok, ki mu je bilo tedaj enajst let, težko zapomni.

Fotografije iz osebnega albuma vojnega pilota Ernesta Weddella

weddellLjudi je poleg vsega drugega vznemirjalo tudi vprašanje, kdo je bombardiral domobransko postojanko v samostanu. Partizani, zavezniki? No, partizani niso imeli primernih letal. Torej zavezniki. In tu se odgovor konča. Oziroma se je končal za toliko časa, dokler se niso na spletu pojavile fotografije vojnega pilota Ernesta Weddella. Iz osebnega Weddellovega albuma jih je prispeval za objavo na spletu  njegov zet Perry Davis. Med fotografijami je bil tudi letalski posnetek Stične, posnet dan pred prvim bombardiranjem samostana 27. februarja 1945.

Ernest Weddell je bil vojni pilot 16. letalskega skadrona Vojnega letalstva Južnoafriške unije (SAAF). Ta enota je v zadnjem letu vojne v okviru sil Britanskega kraljestva sodelovala v zavezniških operacijah na našem nebu. Njihova naloga v zadnjih mesecih vojne so bili predvsem napadi na komunikacije – na cestno in železniško omrežje, pa tudi na nemške enote, ki so ta omrežja uporabljale. Na bojne naloge so poleteli z letališč na zasedenem ozemlju v Italiji. Ker je zavezniško letalstvo sodelovalo s partizansko vojsko, so od partizanov dobili natančen seznam sovražnih postojank. Februarja in marca 1945 je eskadrilja južnoafriških letalskih sil z dvomotornimi lovskimi bombniki bristol beaufighter vzletala z italijanskega zasilnega letališča Termoli proti ciljem Šmarje, Vače, Šentvid, Stična, Žužemberk, Novo mesto … Ta letala so bila opremljena s kamero visoke ločljivosti v nosu stroja. Zato so posneli veliko svojih ciljev pred bombardiranjem pa tudi med bombardiranjem. Weddellove posnetke si zdaj lahko ogledamo na spletnem naslovu http://saafww2photographs.yolasite.com/ernest-weddell.php

 

 

letalski_pos

 

dnevnik

 

dnevnik1

 

Weddellov zet je dalj na voljo tudi tastove bojne dnevnike. Iz njih lahko razberemo, da Weddell ni bombardiral samostana v Stični. V dnevnikih tega cilja ni. V obeh dnevih bombardiranja Weddell sploh ni poletel v napad. Bombardiral ga je eden od njegovih kolegov.

 

Ko so Weddellove fotografije zakrožile po spletu, se je po sledi njegovih letalskih operacij nad dolino Krke odpravil novinar POP TV Denis Oštir s pilotom Damjanom Cehnerjem.

Zanimiv video s te odprave si lahko ogledate na naslovu https://www.youtube.com/watch?v=pN0xMeYrJtw.

Viri: obe navedeni spletni strani

        Suhokranjske poti

        Jeseniški zbornik 2009