Stare fotografije

Stare fotografije so čudovit časovni stroj in zaradi njih smo velikokrat tiho hvaležni avtorjem, da so jih posneli in potomcem, da so jih ohranili. Včasih nam je pa tudi žal, da se nismo pravočasno pozanimali, kdo vse ali kaj je na njih, ob kateri priložnosti so nastale, kateri kraj prikazujejo … Tudi na e-stični se je znašlo nekaj takih starih fotografij z nepopolnimi podatki ali nepopolno zgodbo. Bi nam bralci pomagali poiskati upodobljence ali zaokrožiti zgodbo s fotografije? Ker so fotografije stare, ni veliko upanja, da bi se ljudi na njih kdo spomnil, lahko jih pa marsikdo prepozna po starih fotografijah iz svojega albuma. Prav tako kak kraj, hišo … Zelo vam bomo hvaležni za vsako informacijo.


Stiška dekleta

Po pripovedovanju gospe Ane Hauptman so se dekleta zbrala brez kakšnega posebnega razloga. Po vsej verjetnosti je fotografija nastala v studiju fotografa Janka Erjavca v Ivančni Gorici. Na hrbtni strani slike je zapisano. Dekleta iz Stične, leto 1952.

Sedijo: Mlekarjeva Gabrijela, Milena Žitnik, Minka Erjavec-Volarjeva, Ana Hauptman, Genovefa Omahen; Stojijo: Pepca Genorijo, Mari Medved-Špančeva, Marica Smrekar, Vera Medved-Špančeva, Tončka Smrekar, Anica Anžlovar, Tončka Lampret, Anica Kastelic-Fajdižnikova


Čevljarji, šivilje in krojači praznujejo Novo leto

cevljarji1

 

Fotografija je nastala okoli leta 1950 ali mogoče kako leto prej v čevljarski delavnici v Stični. Do leta 1951 je bila namreč v zgornjih prostorih stavbe poleg samostanske žitnice delavnica, kjer so delali čevljarji, šivilje in krojači. Fotografirali so se ob svoji novoletni zabavi. Slika nam lepo prikazuje zelo skromne razmere v prvih povojnih letih. Za »slavnostno pogrnjeno« mizo jim služi kar čevljarska delovna miza. Prta nimajo, na skromnih pogrinjkih je še bolj skromna količina prigrizkov in pijače. A je harmonika, nasmehi na obrazih in prijetno vzdušje.

Zenkrat nam ni uspelo izvedeti imena za nobenega od fotografiranih. Zato bomo bralcem hvaležni za vsak namig, kdo bi utegnil biti ta ali oni na fotografiji.


Gostje in osebje za Gradičkom

vrt

 

Sedijo na tleh, z leve: Lojzka Lampret, por. Žitnik (Komandova Lojza), gostilničar Jaka Zupančič, Zofija Pušl, por. Mak (Pušlnova Zofi); sedijo, z leve: Ivana Vrhovec, (Kavčeva Ivana z Vrha), Angela Lampret  (Komandova), ?Lampretova (Komandova?), Gostilničarka Zupančičeva, Karlina Lampret (Brjakova), neznana, Binca Zupančič, gostilničarjeva hči; Zadnja vrsta,z leve: neznan, neznana, neznan, neznana, neznan, Angela Zajc, por. Genorio (Povhova Angela iz Mekinj), Franc Smrekar (Gabrski France iz Mekinj), Berta Roglič, por. Okorn (Rogličeva Berta), Kristina Podobnik (Plankarjeva z Dobrave), por. Starec k Šimankovim v Mekinje (Šimankova Tinca), Anton Zajc (Povhov Tone iz Mekinj), Ivana ? z Dobrave, kasneje poročena s Povhovim Tonetom in tako postala Povhova Ivana.

Fotografija je posneta za Gradičkom, po oceni nekaterih starejših domačinov okoli leta 1926. Sprva smo pomislili, da gre za kak kuharski ali podoben izobraževalni tečaj žensk. A ko nam je gospa Malka Skubic iz Gradička povedala, da so v tamkajšnji gostilni zlasti ob sejmih najemali okoliške ženske za pomoč pri kuhi in strežbi, smo skoraj prepričani, da je slika nastala ob taki priložnosti. Očitno so se skupaj fotografirali gostje in osebje.


Le zakaj so se zbrali ti fantje?

Imena večine teh fantov poznamo. Nas pa zanima tudi čas nastanka te fotografije in vzrok za njen nastanek. Naj ugibamo o času nastanka. Pomagajo nam lahko njihova oblačila. Svetle srajce, najverjetneje kar bele. Nihče nima športne majice. Prav gotovo ne samo zaradi očitno slovesnega vzroka fotografiranja, ampak zato, ker jih takrat še ni bilo. Vsi v klasičnih suknjičih in hlačah zlikanih na rob. Danes bi težko našli skupino tako oblečenih. Nihče v športni obutvi, vsi v lepo zloščenih usnjenih čevljih. Nogavice bombažne in brez elastana, zato se ob nogi gubajo. Morda je slika nastala v 50 letih ali celo prej. Morda so fantje opravili kak izpit, končali šolo, se odpravljali k vojakom. Bo znal kdo vse to točneje pojasniti?

 

stiski-fantje300dpi

Sedijo, z leve: Zupančič Bernad (Skopčev), Franc Strmole (Fidanov), Ceglar Alojz (Grabnar), Vinko Ljubič, Alojz Ljubič; stojijo, z leve: neznan, Stane Lokar, Vinko Mak, Avgust Omahen (Nograški), Drago Groznik, Franc Kastelic (Fajdižnik), Franc Okorn (Drmožnski), Tone Omahen (Jagrov).

 

Komentar Marka Okorna:

Pogovarjal sem se s stricem Francom Strmoletom, rojenim leta 1933. Na posnetku sedi drugi z leve. Prvi stoječi z leve je bil meniški (samostanski) hlapec in ni bil domačin. Posnetek je nastal sredi 50. let. Stric se ne spominja, da bi bil kakšen poseben dogodek ob fotografiranju. Tu je bil star cca 22, 23 let. Mogoče so se fantje dobili v nedeljo po maši ob kozarčku. Zato v “zakmašnih ” oblekah. Več kot polovica fotografiranih je danes že pokojnih.