Godalni orkester Kulturnega društva Stična

PRVIH PET!

Godalni orkester Kulturnega društva Stična. Ste že slišali za to ime? Ne? Potem zamujate že pet let! Leta 2012 se je z željo po igranju, druženju in zabavi ustanovila takrat trinajstčlanska zasedba mladih godalcev, ki se je poimenovala orkester. Mladi glasbeniki so sprejeli odgovornost za organizacijo, kot dirigentka in umetniška vodja pa je svojo pripravljenost in entuziazem za delo z mladimi ljubiteljskimi glasbeniki izkazala akademska glasbenica violinistka Polona Udovič. Pod njeno zahtevno in hkrati razumevajočo in skrbno roko orkester igra še danes. Orkester danes, po petih letih, sestavlja približno 30 godalcev. Da vsak član orkestra ve, kdaj priti na vaje, koncerte, prireditve, da ima vsak notno gradivo, da koga ne izgubimo in še marsikaj drugega, je potrebno veliko zanesljivih organizacijskih sposobnosti. Te sposobnosti je v sebi našla Tina Žerovnik, ki je glava orkestra in jo predstavimo kot predsednico Godalnega orkestra Kulturnega društva Stična.

Orkester se je prvič predstavil javnosti na otvoritvi 13. Festivala Stična, kjer je doživel pozitiven odziv občinstva in dobil motivacijo za nadaljnje ustvarjanje in koncertiranje.

Mladi glasbeniki so svoj prvi samostojni koncert pripravili leta 2013 v Kulturnem domu Stična, kjer so odigrali širok spekter različnih zvrsti glasbe, od klasike pa do zabavne glasbe. Predstavili pa so se tudi številni solisti iz domačega kraja. Poleg vaj za program, ki ga igrajo na vsakoletnih samostojnih koncertih, se orkester čez sezono udeležuje prireditev v organizaciji Občine Ivančna Gorica in Glasbene šole Grosuplje. Za popestritev programa pa sodelujejo z inštrumentalnimi ali vokalnimi zasedbami kot so pevski zbor Artvoices, Zborallica, vokalna zasedba Šentviški slavčki, kvartet Mascara in drugi.

Njihov pomladni koncert v letu 2014 je navdušil občinstvo, saj so se nekateri člani orkestra predstavili kot solisti s svojim individualnim delom in virtuoznim igranjem virtuoznih del kot so Vivaldijevi Štirje letni časi in Mozartova Mala nočna glasba. Koncert je vseboval tudi nekaj zanimive filmske in zabavne glasbe. Sodeloval pa je tudi lesni črv Lovrenc Lešnik, ki se spozna na obdobja glasbe in pozna vse skladatelje tega ali onega obdobja. O tem nam je zvesto poročal med posameznimi skladbami, pomagala pa mu je lutkarica Eva Babič. Orkester se lahko pohvali z mnogo stkanimi vezmi: Vsako leto decembra gostujejo na božičnem koncertu v Bohinju v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Stara Fužina. Lahko rečemo, da so že pravi prijatelji.

Orkester je s svojim delom in nastopi navduševal še naprej. V naslednjem letu so otroci in tudi nekateri odrasli obnemeli, ko so bili popeljani po čarobnih poteh posebne glasbene pravljice. V pravljico skladatelja Sergeja Prokofjeva kjer fantek Peter skupaj z dedkom, lovci in živalskimi prijatelji prelisiči in ujame zlobnega volka, so publiko popeljali glasbeniki tokrat premierno v simfonični zasedbi. Takega projekta si ne bi mogli zamisliti brez pomoči prijateljev pihalcev, trobilcev in tolkalcev iz Stične in širše okolice ter pripovedovalcem Romanom Zvonarjem. Po fantastični premieri glasbene pravljice Peter in volk, pa so pravljico predstavili tudi učencem celotne Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični, saj je pravljica v učnem načrtu pri pouku glasbene umetnosti v osnovnih šolah. Še pred koncertom pa si orkester vsako leto organizira intenzivne vaje, ki trajajo tri dni. V teh dneh se orkester natančneje pripravlja na koncert, hkrati pa se spoznavajo, stkejo nove vezi, prijateljstva, se družijo in veliko zabavajo.

Leto kasneje so se tresla tla dvorane Kulturnega doma Stična. Pretežno je bil za to kriv orkester, druga polovica krivde pa pripada rock bendu Imset. Štirje mladeniči iz Domžal so se z veseljem odzvali na prošnjo za sodelovanje. Poleg njih so se na povabilo dirigentke in predsednice orkestra odzvali tudi številni glasbeni gostje, za katere ta spektakel ni bil prvo in se ve, da ne zadnje sodelovanje z godalnim orkestrom: pianistka Neža Pajek Arambašić, saksofonist Žan Pajek Arambašić, basistka Monika Grabrijan, pevci Ana Jerina, Katarina Zorec, Sašo Jelenčič in Uroš Buh ter tolkalec Luka Šeme. Leta 2016 so torej na koncertu odzvanjali rock hiti vseh časov, katerih priredbe so napisali kar člani orkestra in glasbeni spektakel poimenovali Rockester. Marsikdo izmed članov pa je stal na odru in s svojimi vokalnimi sposobnostmi pričaral vzdušje. Koncert je bil odmeven in občinstvu neverjetno všeč, zato je bil kar štirikrat ponovljen in razprodan v Stični, celotna ekipa pa je gostovala tudi v Domžalah in v Straži pri Novemu mestu. Med skupnim ustvarjanjem so se spletla prijateljstva, ki trajajo še danes, ravno pred kratkim je orkester z mlado skupino Imset v studiu posnel njihovo skladbo Feniks. Člani orkestra so se na snemanju kljub šestnajstkratni ponovitvi snemanja ene in iste skladbe skupaj z Imseti zabavali in obujali lepe spomine na Rockester, ki je pri nekaterih ljudeh postal sinonim za Godalni orkester KD Stična. Mogoče pa so se na snemanju dogovorili tudi za kakšno skupno zgodbo v prihodnosti…pustimo se presenetiti.

Nazadnje pa se je na domačem odru v Stični odvijal spektakel z naslovom Hir aj kam end hir yu-go, katerega rdeča nit je bila glasba ikone slovenske glasbene scene Magnifica. Projekt je z orkestrom soustvarjala glasbena skupina Emotivna verzija, član glasbene zasedbe Emir Ibrakić pa je imel kot imitator Magnifica glavno vlogo v glasbenem spektaklu. Publika je na koncertu lahko slišala legendarnih 24.000 poljubov, Iz Ljubljane v Portorož, Tivoli in še mnoge druge. Vse skladbe, tako starejše, kot malo novejše, pa so orkestraši predstavili v novi preobleki, z novimi aranžmaji izpod peresa Matije Krečiča. Občinstvo je zaplavalo v različnih stilih in žanrih od pop, balkanskih ter španskih.

Delovanje orkestra daje članom orkestra, katerih povprečna starost je pod 20 let, smernico ohranjanja stika z igranjem inštrumenta tudi po zaključeni glasbeni šoli. Poleg muziciranja orkester nudi kvalitetno preživljanje prostega časa, omogoča mladim napredek pri socialnih stikih in jim daje kvalitetne izkušnje ter znanja na področju komunikacije, organizacije, sodelovanja, ki so danes temelj za posameznikovo napredovanje v življenju.

Žan Pajk

OPERART

Godalni orkester KD Stična je eden izmed desetih ljubiteljskih godalnih orkestrov v Sloveniji, ki združuje mlade godalce, katerih starost je večinoma pod 20 let. Prihajajo iz občine Ivančna Gorica in okoliških krajev. Mladi tako ohranjajo stik z igranjem inštrumenta tudi po zaključeni glasbeni šoli.

V letu 2018, natančneje 1. in 2. junija ob 19. uri v Kulturnem domu Stična, bo orkester pripravil celovečerni koncert opernih arij in uvertur z naslovom OPERART. Prizorišče se bo za dva večera v juniju spremenilo v koncertno operno dvorano. Orkester se bo postavil v vlogo izvajalca zahtevnih glasbenih del velikih mojstrov opere kot so Verdi, Mozart, Bizet in še bi lahko naštevali. Izvedene bodo uverture Straussove operete Netopir, Bizetove Carmen in Mozartove Figarove svatbe. Poleg le teh pa bodo na sporedu tudi znane operne arije, ki jih bodo popestrili gostje iz Glasbene šole Grosuplje: mezzosopranistka Polona Kopač Trontelj in njeni učenci ter Mešani pevski zbor Zborallica, ki prihaja iz domačega kulturnega društva ter Mešani pevski zbor Zagradec.

Program je za ljubiteljsko zasedbo tehnično in muzikalno zahteven in predstavlja skupini ljubiteljskih glasbenikov in pevcev velik izziv. Zasedba bo tokrat, ponovna razširjena, simfonična. Godalnemu orkestru Stična se bodo na odru pridružili pihalci, trobilci in tolkalci iz bližnje in širše okolice, ki so člani Godbe Stična, Godbe Dobrepolje, Pihalnega orkestra Grosuplje ter dijaki KGBL. Večina sodelujočih muzicira le v prostem času. Za slikovitost večera bodo poskrbeli člani gledališke skupine Drzne in lepi, ki bodo čas zavrteli v 18. stoletje s kostumsko podobo in uprizarjanjem dogajanja v operi med premorom opere v tistem času.

OPERART NAVDUŠIL DO STOJEČIH OVACIJ                                          

GODALNI ORKESTER KULTURNEGA DRUŠTVA STIČNA z gosti, v simfonični zasedbi, v sodelovanju z učenci Glasbene Šole Grosuplje. Pod naslovom OperArt so se takole zvrstile besede na programskem listu 1. in 2. junija v Kulturnem domu Stična. S štirimi nastopi v razponu petnajstih dni je Godalni orkester KD Stična elegantno zaključil letošnjo sezono in nadvse zahteven projekt, kot po navadi v sodelovanju, z gosti in kot vsakokrat, tudi tokrat navdušil. Letos do stoječih ovacij!

Mladi glasbeniki so se za letošnji projekt začeli pripravljati septembra lani. Kljub zelo zahtevnemu programu oper in uvertur pod katerimi so podpisani najslavnejši skladatelji, Mozart, Bizet, Puccini, Rosini, Verdi, so se hrabro lotili slehernega takta. Poleg rednih vaj, so se udeležili tudi tridnevnih intenzivnih vaj meseca marca, aprila in maja pa dodatnih 13 organiziranih terminov večurnih vaj.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Vaja pa je prvič obrodila sadove na praznovanju prvega svetovnega dneva čebel, ko je v Višnji Gori potekalo svečano odkritje spominskega obeležja Kranjski čebeli. 100- članski simfonični orkester, ki je bil sestavljen iz Godalnega in pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje in Godalnega orkestra Kulturnega društva Stična, je prireditev spremljal z bogatim kulturnim programom. Teden kasneje pa se je 50 – članski simfonični orkester predstavil in poskrbel za kvaliteten kulturni program s solisti na praznovanju praznika občine Ivančna Gorica v Višnji Gori.

Vrhunec dogajanja je orkestrska zasedba doživela prvi vikend v mesecu juniju, ko je nanizala še zadnja dva koncerta, ki sta bila po mnenju poslušalcev izvrstna in v svoji veličini unikatna in edinstvena za Stično. OperArt se je začel s slavnostnimi fanfarami ob prihodu igralcev gledališke skupine Drzne in lepi, preoblečenih v starodavne poslušalce opere, ki so publiko popeljali v operno dvorano z ložami. S svojim izjemnim petjem so se zvrstili solisti mezzosopranistka Polona Kopač Trontelj, sopranistki Katarina Zorec in Elizabeta Košir ter tenorist Sašo Jelenčič. Na odru so se jim vse štiri koncertne večere pridružili člani Mešanih pevskih zborov Zborallica in Zagradec pod mentorstvom zborovodkinje Janje Omejec Strnad.

Ob poslušanju znanih opernih arij in uvertur v izvedbi kralja zasedb, simfoničnega orkestra, so občinstvo preplavljala čustva in navdušenje. Koncertna večera pa sta se končala s stoječimi ovacijami, odmevom aplavza in zadnje skladbe.

Velika zahvala gre vsakemu, ki je kakorkoli pripomogel za uspešno in nemoteno izvedbo koncertov, članom simfoničnega orkestra, pevcem v zboru, solistom, predsednici orkestra Tini Žerovnik za vsa odrekanja in trdo delo ter dirigentki in umetniški vodji Poloni Udovič za vložen trud in požrtvovalnost.